fbpx
Intervju direktorke za Glas javnosti
септембар 11, 2020
Evropa i ja
јануар 8, 2021
Intervju direktorke za Glas javnosti
септембар 11, 2020
Evropa i ja
јануар 8, 2021
Prikaži sve

Podela novogodišnjih paketića

Vreme prazničnog darivanja pravo je vreme da se zapitamo: šta je to u nama što nas tolikom radošću nadahnjuje kada dajemo i primamo poklone? Imenica poklon izvedena je iz povratnog glagola „pokloniti se“ sa značenjem – prikloniti glavu u znak poštovanja pred nekim. Poklanjajući se, čineći poklone, odnosno ukazujući čast nekome činimo ga većim od nas. Ima li ičeg što čoveka može više da uzvisi?

Božićne poklone tradicionalno deci donosi Božić Bata, kako još zovu Svetog Nikolu, zaštitnika dece i stavlja ih pod okićenu jelku. Zato za Božić kitimo jelku. Po jednom od prvih predanja, ovaj običaj potiče od vremena kada je Sveti Bonafacije spasao život detetu koga su pagani nameravali da žrtvuju tako što je pesnicom sravnio hrast oko kojeg su se okupili. Na tom mestu je nikla jelka, kao simbol večnog života. U tom duhu, direktorka Privatne gimnazije „Antoni MP Barili“, Tatjana Ristić je na Materice napravila čudesno praznično okupljanje za dečicu profesora.

Bilo je tu, sem predivnih poklona i još lepših pogleda, zagrljaja i reči. Okupljeni oko nezaobilazne jelke, sve od svetlosti satkane, uz pucketanje kamina, zračili su dečiji osmesi. Dragocen poklon malih velikima.

Enrollment / Зачисление