parallax background

DRUGI O NAMA

 

J. D. Hildebrand


Dragi roditelji, Moja ćerka Helena bila je uverena da nije pametna. Ponavljala mi je to iznova i iznova dok smo se mučili sa njenim zadacima iz matematike. „Jednostavno nisam dobra iz matematike“, rekla je, „ Nisam pametna“. Mislio sam da je bila pametna, ali bila je otuđena od škole. Puno smo se selili, pa se često znala naći bez prijatelja. U jednoj javnoj, državnoj školi, dečaci su toliko ometali nastavu da nam je Helenin nastavnik na polugodištu rekao da će mu biti teško da realizuje nastavni program do kraja godine. „Nema smisla ni pokušavati“, rekao je. „Dečaci iz ovog razreda mi ne daju prostora za rad.“ Helena je bila nesrećna i nije volela školu. Nije nam bilo neočekivano kada smo od nastavnika saznali da ona nije predavala domaće zadatke nedeljama. Ozbiljno se govorilo o tome da je zadrže i naredne godine u istom razredu, kako bi ga ponovila. Helenine ocene su se malo popravile i konačno je stekla nekoliko prijatelja kada smo se preselili u Stari Grad, ali svi njeni prijatelji su se prijavili za upis u različite srednje škole i činilo se da će njena sreća kratko trajati. Pitao sam prijatelje iz Srbije za savet u vezi sa privatnom školom. Tako smo pronašli privatnu gimnaziju „Antoni MP Barili“. Iz našeg prvog intervjua sa direktorkom i kolektivom škole, znao sam da će škola pružiti podršku Heleni, na način koji je njoj prilagođen i njenim potrebama. Nastavnici će je upoznati. Potrudiće se da ostvari svoje potencijale. Neće biti ona devojčica koja je na kraju predavanja bila previše stidljiva da postavlja pitanja kada sadržaj nije jasan. Helena je procvetala u „Antoni MP Barili“-ju. Ona sada voli školu i raduje se pohađanju nastave. Učestvuje na času. Njene ocene su se dramatično poboljšale. Najbolje od svega je što je otkrila zadovoljstvo uspeha u akademskim postignućima. Helena više ne veruje da nije dovoljno pametna za školu. Zna da je sposobna. Zna da ako radi na tome i ako postavlja pitanja nastavnicima, može uspeti. To iskustvo uspeha učinilo ju je srećnijom i samopouzdanijom - ne samo u školi, već i u svim aspektima njenog života. Ne sumnjam da privatna gimnazija „Antoni MP Barili“ daje značajan doprinos Heleninom budućem uspehu i sreći. Otkriće da je škola bila jedna od najboljih stvari koje su joj se ikad dogodile. J. D. Hildebrand Helenin otac

Dragana Đokić, novinar


Kada sam razmišljala koju školu da izaberem za svog najstarijeg sina bila sam u velikoj dilemi: znala sam da će to biti privatna škola, ali koja, bilo je ono što mi je zadavalo glavobolju. Obilje lepih planova koje vam nude privatne škole, sve su „savremene“, nude vam „med i mleko“, ali moj unutrašnji osećaj bio je – hladnoća. Onda sam slučajno na internetu pronašla privatnu gimnaziju „Milena Pavlović Barili“ i otišla na razgovor sa direktorkom. Širok osmeh, toplina i neverovatna pozitivna energija prelila se sa te žene na mene i bilo je lako odlučiti. Barili to je naš izbor. Moj sin nije bio dete koje je „lako održavati“, čak naprotiv! Međutim, uz gotovo svakodnevni kontakt sa direktorkom Tatjanom Ristić, koja prema svakom učeniku ima, ne direktorski već majčinski odnos, kao i sa njenim osobljem koje odabira po posebnom sistemu koji se ogleda prvenstveno u tome da učenici gimnazije Barili postanu samostalni i oformljeni ljudi kako u stavu, mišljenju tako i u njihovom odnosu prema životu, dovelo je do toga da moj sin danas nakon završene gimnazije ima svoju školu šaha, sam formira svoj biznis plan i svoje buduće akcije. Zahvaljujući onome što je naučio u Bariliju i za šta ga je ta škola pripremila. Jednom prilikom u I godini gimnazije pitao me je: Mama, zašto direktorka meni kaže sine kad ja nisam njeno dete?“. Pri završetku gimnazije Barili rekao mi je: „Mama, shvatio sam, mi smo u Bariliju svi zapravo Tanjina deca!“

I to je možda istina koja na najbolji način reprezentuje gimnaziju Barili i ono šta ona pruža. Hvala Tatjani Ristić i njenom timu što mi pomažu u odrastanju mojih sinova koji će kao i njihov brat, kada za to dođe vreme, ići u Barili koja je postala sastavni deo naše porodične tradicije.

Irina Stojković Kikić


Privatna gimnazija "Milena Pavlović Barili" je posvećena individualnom pristupu učenicima, ali i roditeljima. Iskrenost i srdačnost, pregršt jasnih i korisnih saveta, posvećen i odgovoran odnos prema deci – to su razlozi zašto smo izuzetno zadovoljni dosadašnjim boravkom našeg deteta u ovoj školi. Jednostavno, uprava i svi profesori se pojedinačno trude da ljudski i profesionalno podstaknu dete da istražuje i razvija, a nama daju precizne i konkretne informacije kako da taj razvoj i sami pomognemo.
Još jedna potvrda da smo napravili pravi izbor upisom u privatnu gimnaziju "Barili" gimnaziju usledila je po izbijanju pandemije COVID-19. Online nastava je organizovana istog dana, a kriterijumi su podignuti u skladu sa viškom slobodnog vremena. Mentori su se potrudili da i ono što je u obaveznom kurikulumu dosadno ili komplikovano ponove i utvrde kroz dopunski rad. Svako od učenika prema sopstvenim sklonostima ima mogućnost da prati napredne programe iz predmeta po izboru i samostalno radi u dodatnim projektima. Kada je bilo najpotrebnije, dobili smo kontinuitet i sigurnost.
"Barili" gimnazija prepoznaje potrebe đaka, ne dodvorava im se i ne povlađuje im, već ih strpljivo usmerava ka akademskom napretku i ličnom razvoju. Šta roditelj treba drugo da poželi za srednjoškolca?

Irina Stojković Kikić, bibliotekar - muzejski savetnik

Jelena i Milutin Krašević


Izbor srednje škole je izuzetno važan. U potrazi za odgovarajućom gimnazijom, nisu nas ubedile agresivne kampanje pojedinih škola. Na kraju je presudila preporuka zadovoljnog roditelja. Bili smo skeptični. Četiri godine pratimo rad škole i evo našeg utiska. Individualizovan pristup nastavi je moguć! Visoko stručni profesori imaju mogućnost da se posvete svakom učeniku. Doživeli smo takvo poznavanje dečje prirode i brzo i vešto reagovanje stručnog kadra, koje nas je zateklo. Kombinacija jasne i efikasne strukturisanosti i kreativnosti je ono što ovu školu čini jedinstvenom. Radionice, posete kulturnim ustanovama, naučnim institutima na svež i nesvakidašnji način dopunjuju školski program. Tokom online nastave škola je pokazala organizovanost dostojnu najboljih svetskih ustanova. Pratili smo rad dece, časovi su dinamični i posebni, deca su pokazala izuzetno znanje. Vešto vođena rukom izuzetne direktorke Tatjane Ristić, ovo je škola 21. veka. O učenicima brine kao majčinska figura, bogate i tople prirode. Pedagog, psiholog i sekretar škole su porodica naše dece, poznaju ih i razumeju. Ono o čemu drugi govore ovde se dešava. Neprestano usavršavanje svih zaposlenih a time i dece. Želeli smo ozbiljnu nastavu, bogat sadržaj, stručan kadar profesora i kreativno okruženje a dobili smo mnogo više. Dete nam je izabralo da studira medicinu delom i zbog blistavog uticaja ove škole. Topla preporuka u svakom pogledu. Svako dobro našoj novoj porodici!

Aleksandar Mihajlovic


Svi smo svesni da živimo u konfuznom vremenu koje obeležavaju napredna mobilna tehnologija i internet, čineći dostupnost informacija i znanja praktično neograničenim. Zbog toga obrazovni sistemi mnogih zemalja, uključujući i našu, tragaju za najadekvatnijim konceptom nastave i edukacije za mlade ljude ovog doba.
Privatna gimnazija Milena Pavlović Barili se izdvaja jedinstvenim pristupom mladima, koji odlikuju optimalan broj učenika (desetak) po razredu, savremeni nastavni alati, ali i neposrednost i usredsredjenost na individualne potrebe učenika. Ovaj psihološko-pedagoški pristup opredelio nas je kada smo odabrali ovu srednju školu za našeg sina. Iskustvo je pokazalo da deca vrlo brzo uspostavljaju iskren, neposredan kontakt sa svojim posvećenim i brižnim profesorima, da se brzo medjusobno povezuju/uklapaju u sredinu, rade bez straha i stresa i dostižu predvidjeni rezultat.
Brojne generacije srednjoskolaca Barili gimnazije rezultat su nadasve velikog entuzijazma i iznad svega dobrodušnosti i dobronamernosti direktorke Tatjane Ristić koja svojom iskrenošću, neposrednošću i neiscrpnom energijom utiče podjednako i na profesore, učenike i roditelje da se zajednički trude, kao jedna velika porodica i istraju u postizanju ciljeva i budu svi zadovoljni.
Naše iskustvo govori da je M. P. Barili gimnazija koja pruža mladima kvalitetno obrazovanje, čini ih stabilnim i spremnim za dalje napredovanje u životu i rado je preporučujemo svim roditeljima budućih srednjoškolaca.
Aleksandar Mihajlovic dipl.pharm.spec

Mirjana Agić


Želim da vam napišem moje mišljenje i utisak o vašoj školi kao i saradnji sa njom.
Retko gde više dobijete nego što platite kao u ovoj školi. Za brigu, angažovanost i svaki trud oko naše dece od direktorka, preko profesora, pedagoga, pa čak i sekretaice nema cene. Stručan, psihološki prilaz svakom detetu sa ogromnim strpljenjem samo sa jednom ciljem da dete nauči, ne žaleći nikakav trud, rad i privatno vreme od profesora ili direktora. Svaku pomoć spremni da pruže svakom detetu, pa cak i oko dokumentacije. Da imam jos  desetoro dece sve bih upisala u ovu školu. Pokazuju svi veliki respekt i brigu prema svakom detetu. Briga čak i za decu posle završene  njihove gimnazije šta će upisati i trude se da im daju savete i pomoć pri upisu i daljem skolovanju.
Zauvek zahvalna majka, Mirjana Agić

Sabine Gavrilović


Zahvaljujući radu, trudu i podršci direktorke Tanje Ristić i celog kolektiva Privatne gimnazije Antoni MP Barili moja ćerka Kristina je imala mogućnosti da usvoji znanje i uči bez pritiska a pre svega da uživa u svim mogućnostima individualnog pristupa uz svu podršku koju ova škola nudi. Dokaz ovog uspeha je upis moje ćerke na medicinski državni fakultet u Nemačkoj. Jedan od najprestižnijih fakulteta u svetu. Naša odluka za drugo dete, za našeg sina Maksima bila je upis u Privatnu gimnaziju Antoni MP Barili. Ujedno želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim i da gimnaziju preporučim svim roditeljima koji žele najbolje za svoje dete.

Sabine Gavrilović

Marija i Božidar Zelenović


Privatna gimnazija “Milena Pavlovic Barili” nudi velike mogućnosti, kako za profesionalni, tako i za lični razvoj profesorima zaposlenim u ovoj školi. Moderan i prijatan ambijent škole, veoma povoljna radna atmosfera, rad sa malim grupama učenika, kao i fleksibilnost menadzmenta škole daju priliku nastavnom osoblju da organizuju rad sa učenicima u jednoj relaksiranoj atmosferi, koja se retko može naći u državnim školama. Takodje, nastavno osoblje ima priliku da unapredi svoja znanja i veštine, kako uz podršku i razumevanje menadzmenta škole, tako i kroz saradnju sa ostalim kolegama različitih znanja, veština, životnog i radnog iskustva. Vreme provedeno u ovoj školi smatram velikom i vrednom investicijom u svoju profesionalnu karijeru i lični razvoj.

MSc Marijana Zelenovic Professor Fizike

Verica Raković

CEO Škola stranih jezika Lingua Viva


Odluka da upišemo ćerku u Gimnaziju Milena Pavlović Barilli spada u kategoriju boljih odluka koje smo pokojni suprug i ja doneli u vezi budućnosti našeg deteta. Tražili smo mesto gde će naša ćerka imati potrebnu pažnju, sigurnost, i dovoljno prostora i podsticaja za nesmetani lični razvoj. Bilo nam je veoma bitno i da škola ima dovoljno razumevanja za posebne talente, i bavljenje drugim stvarima, koje nemaju direktne veze sa školom, ali itekako imaju veze sa životom. Jer, cilj je osposobiti ih za život, zar ne? Naša ćerka voli da uči, i po prirodi je veoma odgovorna. Ona je na najbolji mogući način iskoristila benefite koje nudi privatna gimnazija. Učila je sa zadovoljstvom i lakoćom, i bila nesebično podržana od strane svoje škole u svim oblastima koje spadaju u extra-curriculum: dve godine je intenzivno učestvovala u radu naučnih seminara za mlade u okviru naučno-istraživačkog centra Petnica, putovala na međunarodne festivale u Ankonu, Bat, Moskvu ... sa svojim amaterskim teatrom za mlade koji glume na engleskom jeziku (Belgrade English Language Theater), bila u delegaciji mladih iz Srbije koji su bili u radnoj poseti Generalnoj Skupštini UN u Njujorku, bavila se humanitarnim volonterskim radom u okviru Opštine Stari Grad od svoje petnaeste godine, i još puno toga. Sve to ne bi bilo moguće bez saradnje i podrške njene škole. Mogu da kažem da smo mi kao roditelji, naša ćerka i škola - dejstvovali u vidu moćne sinergije, koja je proizvela mnogo toga dobrog. Kao profesionalac u oblasti obrazovanja (jer sam vlasnica i direktor škole stranih jezika "Lingua Viva") moram da istaknem da sam veoma zadovoljna načinom na koji se moja ćerka u okviru gimnazije bavila jezicima. Ona danas studira na američkom fakultetu u Rimu, na engleskom jeziku, i prvi semestar je završila sa najboljim prosekom, čime je zaslužila da dobije posebnu stipendiju koju dekan dodeljuje najboljim studentima. U njenim današnjim uspesima ima velikog udela njene škole. Moram da dodam i jedan lični momenat ovoj priči. Kada sam iznenada postala udovica i samohrana majka, doživela sam ono što verovatno doživljavaju mnogi u takvoj situaciji: ljudi vas iznenade, uglavnom negativno. Najgore je što vas najviše razočaraju oni od kojih se najmanje nadate. Na sreću, ima neka nevidljiva sila koja pravi ravnotežu, pa vam se negde uzme, a negde da. Moje najveće pozitivno iznenađenje u teškoj situaciji u kojoj sam bila je gospođa Tanja Ristić, vlasnica i direktorka gimnazije Barilli. Takvu svesrdnu, ljudsku i sestrinsku pomoć i razumevanje - moja ćerka i ja nismo doživele ni od koga. Bilo bi neumesno da ovde iznosim detalje, ali su to momenti u životu koji se ne zaboravlaju. Nikada. O knjizi se ne sudi po koricama, to svi znamo. Kod naše Tanje nema dileme - ona je lepa i spolja, i iznutra. Takvi ljudi treba da se bave našom decom, to je moje duboko uverenje.

Suzana Mančić


Svoju ćerku sam upisala u privatnu gimnaziju Barili jer sam bila nezadovoljna tretmanom koji je moje dete imalo u državnoj gimnaziji. Ovde joj je pruženo pažnje, razumevanja za njene vanškolske aktivnosti i nastavno osoblje je našlo pravi pristup tinejdžeru na početku 21. veka. Neguje se drugarski odnos sa profesorima, a u isto vreme se ne narušava njihov autoritet, sa učenicima se dovoljno radi na času, po savremenim metodama, odeljenja su mala pa profesori svakom učeniku mogu da se posvete, da otkriju njihove talente i sklonosti. Takođe sam zadovoljna saradnjom sa roditeljima jer nijedan izostanak ili zakašnjenje ili bilo koji problem ne prođe, a da se roditelj ne obavesti. Svoju ćerku sam upisala u gimnaziju Barili jer znam da će škola učiniti sve da se potpunosti spremi za upis na fakultet.

Suzana Mančić

Danijela Šormaz


Škola je odlična za decu koja su uspešna u vannastavnim aktivnostima. Nastavni kadar izlazi u susret tako što izostajanje iz škole zbog ulaganja u svoje talente nadoknađuje detetu individualnim radom uz visok nivo obrazovanja.Moj sin je profesionalni vaterpolista. Uz puno sati treninga i potpunim zalaganjem za vaterpolo, omogućeno mu je da bez presinga, sa voljom za učenje, dođe do odličnog uspeha, kako u sportu tako i u školi. Preporučujem od sveg srca školu svakom detetu, a posebno deci koja žele napredak i u svojim talentima i u obrazovanju. Sve pohvale nastavnom kadru koji se potpuno posvećuje svakom učeniku i podržava želje mladih ljudi da budu uspešni sportisti.

Danijela Šormaz

Dragan Pleskonjić


U Privatnoj gimnaziji Barili vidimo velike mogućnosti za sticanje znanja potrebnog za uspešne studije, kao rezultat velikog truda i zalaganja profesora i ostalog osoblja gimnazije i to u svakom pogledu. Kako kroz redovnu tako i dodatnu nastavu, gostujuća predavanja stručnjaka i vannastavne aktivnosti, učenici stiču priliku da prodube i prošire svoja znanja iz različitih oblasti. Povoljan ambijent i radna atmosfera, u malim grupama učenika, daju značajnu prednost u radu i mogućnost da profesori posvete više vremena i pažnje svakom učeniku. U situacijama kada mi kao roditelji imamo pitanja i predloge, uvek su otvoreni i spremni za razgovor i pomoć. Kao posebna vrednost mogu se istaći različite vannastavne aktivnosti, kao što su posete kulturno-umetničkim institucijama uz stručno vođstvo i mentorstvo. Iako “mlada” ova gimnazija je na dobrom putu da izgradi renome koji imaju veoma poznate privatne gimnazije u zemljama sa dugom tradicijom privatnih škola.

Dragan Pleskonjić

dr Miloš D Jovanović dipl inž.


Privatna gimnazija „Milena Pavlović Barili“ jeste najprijatnije iznenađenje koje kao roditelj srednjoškolca jesam iskusio. Moja ćerka je redovni učenik ove gimnazije od prve godine. Ne mogu da nabrojim stresne situacije i trenutke koje je tokom osmogodišnjeg školovanja dete doživljavalo. Od nerazumevanja nastavnika do omalovažavanja i brutalnog iživljavanja i školske segregacije. Prelazak u privatnu gimnaziju „Milena Pavlović Barili“ preporodio je moje dete. Počela je da uživa u školskim aktivnostima. Posebno želim da napomenem prijatan ambijent, rad u malim grupama i nesebičnu svakodnevnu pomoć. Od samog početka školovanja u provatnoj gimnaziji „Milena Pavlović Barili“ dete je steklo ogromno samopouzdanje. Oslobodilo je svoje talente. Razvilo zdravu logiku i želju za dokazivanjem i učenjem. Školske obaveze više nisu bile opterećenje već radost i zadovoljstvo. Tokom dosadašnjeg školovanja dete je ne samo napredovalo već i u potpunosti razvijalo svoje talente i kapacitete. Tokom školovanja dosad je moje dete izdalo zbirku pesama, učestvovalo na više takmičenja i studija. Postalo je polaznik regionalnog centra za telente u oblasti hemije i uspešno završilo Vinčinu školu hemije uz sve pohvale predavača. Sada priprema drugu zbirku pesama i privodi kraju naučni rad iz hemije kojim namerava da se takmiči na republičkom takmčenju talenata. Posebno podvlačim da sam povremeno testirao znanje svog deteta sa znanjem ostalih srednjoškolaca i sa zadovoljstvom sam primetio da moje dete poseduje funkcionalno kvalitetnije znanje iz svih oblasti u odnosu na najbolje đake državnih gimnazija. Znanje koje je moje dete steklo je funkcionalno stabilno i stečeno u sklopu interaktivne nastave. Sve ovo ostvareno je uz mnogo manje napora i putem kvalitetnijeg kontinuiranog rada. Stoga mogu samo sa zahvalnošću da se izrazim prema kolektivu Privatne gimnazije „Milena Pavlović Barili“

dr Miloš D Jovanović dipl inž. el.

Isidora Bjelica


Ako se ima u vidu da nam je oboje dece išlo jedan period života u školu Milena Pavlović Barili, možemo da kažemo da smo kao roditelji bili prezadovoljni i u svakom pogledu i kada je u pitanju pedagoški rad, ali i obraćanje pažnje na svako dete i njegovu posebnost. U traganju za školom koja stavlja decu na prvo mesto promenili smo nekoliko privatnih i državnih škola, pa samim tim i imamo uvid koliko je Milena Pavlović Barili superiornija i bolja i kako se tamo rešavaju svakodnevne dileme i problemi dece. Ona sa jedne strane donosi profesionalnost koju imaju državne škole, a sa druge strane pored onog mira i sigurnosti koju inače donose privatne škole ona kod dece razvija sabornost, a ne potrošački mentalitet u kome je sve u novcu što je nama posebno bilo važno. Bez obesti, bez nebrige sa punom odgovornošću i emocijama. Privatna gimnazija “Milena Pavlović Barili” pravi je izbor za našu ćerku koja od septembra kreće u prvi razred.

mr Isidora Bjelica