fbpx
Slika naucnika
Na današnji dan rođen Albert Ajnštajn
март 14, 2018
Na današnji dan ubijen Julije Cezar
март 15, 2018
Slika naucnika
Na današnji dan rođen Albert Ajnštajn
март 14, 2018
Na današnji dan ubijen Julije Cezar
март 15, 2018
Prikaži sve

Pitajte psihologa

Veoma je važno uočiti na vreme probleme koji se javljaju kod vašeg deteta. Laganje, samopouzdanje, kao i strah od tuđeg mišljenja najčešći su problem sa kojim se suočavaju tinejdžeri. Naš psiholog Irena Bračanac odgovara na česta pitanja roditelja koji imaju problema sa svojim detetom.

SAMOPOUZDANJE

Poštovani,
Osećam se veoma nesigurno, uvek se plašim da nešto ne pogrešim, imam lošu sliku o sebi i stalno se poredim sa drugima. Šta da uradim da se osećam bolje i uspešnije?

Odgovor psihologa

Samopouzdan je onaj ko ima osećaj da je za nešto sposoban kao i osećaj da je voljen. Zato je veoma važno očekivati od sebe ono što možemo da ostvarimo, da se hrabro suočavamo sa izazovima i da svoje ciljeve strpljivo ostvarujemo. Isto tako ljubav prema sebi i prema drugima stvoriće u nama osećaj da smo voljeni, a međuljudski odnosi koje na taj način stvaramo učiniće naš život lepšim i kvalitetnijim. Samopouzdanje se stvara, neguje i održava; to je posao za ceo život.

LAGANJE

Poštovani,
Moje dete sve češće počinje da laže. Ne znam zašto to radi i kako da mu pomognem da prestane?

Odgovor psihologa

Laganje je kod nekih tinejdžera uobičajen način za privlačenje pažnje, izbegavanje odgovornosti i zadovoljenje potrebe za prihvaćenošću. Na laži koje su samo povremene treba reagovati smireno i tretirati ih kao prolaznu pojavu u protivnom će se kod adolescenta razviti osećanje krivice i nedostatak samokritičnosti.

IZBEGAVANJE OBAVEZA

Poštovani,
Imam problem sa detetom adolescentom koji stalno izbegava i odlaže izvršavanje svojih obaveza. Ne reaguje ni na nagrade ni na kazne. Ne znam više šta da radim jer se osećam kao loš roditelj koji ne ume da vaspita svoje dete. Molim Vas za savet.

Odgovor psihologa

Strah od neuspeha, otpor prema odrastanju i nedovoljna zainteresovanost i motivisanost uobičajeni su razlozi ovakvom ponašanju kod mladih. Od presudnog je značaja razvijati radne navike i veštine organizacije od najranijeg uzrasta.

SEKSUALNOST

Poštovani,
Moje dete stalno menja svoj izgled, frizuru, način odevanja. Brinem se da sa njom nešto nije u redu, kao da ne zna šta želi da postigne sa svojim telom. Deluje potpuno zbunjeno i nesigurno.

Odgovor psihologa

Formiranje polnog identiteta u pubertetu veoma je buran proces koji se sve više nalazi pod uticajem medija i društvenog okruženja. Važno je sa decom na vreme otvoreno razgovarati na tu temu i pomoći im da razviju odgovorno seksualno ponašanje i da na pravi način formiraju svoj seksualni identitet.

PORODIČNI PROBLEMI

Poštovani,
Moji roditelji se stalno svađaju i to mi mnogo smeta i negativno utiče na moje učenje. Ne mogu da se koncentrišem i stidim se da pozovem društvo kod sebe. Ponekad poželim da pobegnem od kuće. Šta da radim ?

Odgovor psihologa

Loši odnosi u porodici negativno utiču na adolsecentne koji su usled prirodne preosteljivosti pod povećanim rizikom da razviju razne vidove problematičnog ponašanja. Svi članovi nefunkcionalne porodice trebalo bi da ovladaju veštinama nenasilne komunikacije i da se usmere na svoje jake strane i potencijale.

TREMA

Poštovani,
Kako da se osećam sigurno u sebe prilikom odgovaranja u školi. Potpuno se parališem i ne mogu više ničega da se setim. Ne želim da budem neuspešan ali ne znam kako ovo da prevaziđem.

Odgovor psihologa

Nesigurnost i nedostatak samopouzdanja tipični su za većinu tinejdžera iako neki to vešto prikrivaju. Strah od javnog nastupa može da dovede do neuspeha u školi. Da bi se ovaj problem otklonio ili barem ublažio potrebna je fokusiranost na gradivo, a ne isključivo na svoje emocije, spremnost da se prihvate neke sitnije greške i nesavršenosti kao i da se odbaci svako potcenjivanje sebe a precenjivanje drugih.

ODLAZAK KOD PSIHOLOGA

Poštovani,
Imam sina od 15 godina koji stalno grize nokte. Preporučen nam je odlazak kod psihologa ali ,pošto živimo u malom mestu, plašimo se izrugivanja sredine. Kako da ovo prevaziđemo ?

Odgovor psihologa

Kao što nemamo otpor odlasku kod lekara kada nas nešto boli isto tako ne treba imati otpor ni prema odlasku kod psihologa koji leči našu psihu koja , baš kao i telo, može da se razboli. Psiholog pomaže da definišemo problem koji nas muči i upućuje nas kako da ga rešimo. Ne obazirite se na mišljenje sredine, najvažnije je da pomognete svom detetu. Važno je samo aktivno učestvovati u terapiji i znati da se njome neće ugroziti naša ličnost veće će, naprotiv, postati zdravija i jača.

NEGATIVNE MISLI

Poštovani,
Stalno imam neke crne misli, sve mi je besmisleno i pesimistično. Ništa me posebno ne interesuje, a ne želim tako da se osećam. Molim Vas da mi pomognete.

Odgovor psihologa

Za adolescente je sve dramatično i prenaglašeno uključujući i negativne misli koje mogu da ih navedu da se osećaju kao da je « kraj sveta ». Sa negativnim mislima se ne vredi boriti, dovoljno je samo da smo ih svesni, da ih pustimo da prođu pored nas i da se fokusiramo na sadašnji trenutak koji ćemo ispuniti mislima sa pozitivnim sadržajem.

STRAH OD TUĐEG MIŠLJENJA

Poštovani,
Moja 14-o godišnja ćerka previše obraća pažnju na tuđe mišljenje i povodi se za svakim negativnim komentarom koji čuje dok za pozitivne komentare smatra da su nistiniti. Imam utisak da je na sve spremna samo da bude prihvaćena od drugih. To me brine jer nikad ne znam na koga može da naiđe. Molim za pomoć.

Odgovor psihologa

Mladi ljudi su usled pojačane nesigurnosti i još uvek nezavršenog procesa sazrevanja posebno podložni uticaju tuđeg negativnog mišljenja. Zbog toga je bitno da budu svesni da ovo mišljenje nikako nije dokaz njihove vrednosti kao i toga da je dobronamerna kritika uvek dobra za njih. Važno je da sebe bezuslovno prihvate i da, uz umerenu samokritičnost, spremno razvijaju svoje potencijale.
Enrollment / Зачисление