Izložba slika Milene Pavlović Barili

Šta kažu drugi o Antoni MP Barili
January 18, 2019
Sajam srednjih skola upis 2019
Antoni MP Barili na sajamu srednjih škola
April 4, 2019

Izložba slika Milene Pavlović Barili

izlozba

izlozba

Učenici sva 4 razreda Gimnazije Barili su u petak, 18.01.2019 posetili izložbu Milene Pavlović Barili, jedne od naših najznačajnih slikarki koja je radila u periodu između dva svetska rata.
Izložba je održana u Domu Jevrema Grujića.
Dom Jevrema Grujića je spomenik kulture od visokog značaja, prva zgrada zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine i jedina članica Evropskog udruženja istorijskih kuća.
Na izložbi je predstavljeno preko 40 dela: Milenini autoportreti, portreti njenih roditelja i poznatih ličnosti, enigmatske i fantastične kompozicije i ilustracije za prestižne modne časopise, kao i modna kreacija Igora Todorovića inspirisana Milenom – intrigantnom slikarkom i pesnikinjom koja je obeležila ne samo srpsku, već i svetsku umetničku scenu.

Izložena dela su i kolekcija Fondacije Milenin dom – Galerije Milene Pavlović Barili i Galerije Matice srpske. Izložba je organizovana u sardanji sa Fondacijom Milenin dom – Galerijom Milene Pavlović Barili, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Rajfajzen banka, Telekom Srbija i Dunav osiguranje.

„Zahvaljujući portretima na kojima sam radila danima i danima, katkad i mesecima, da bih najzad uspela da podarim svetost tim očima, oblik tim telima, osećala sam malaksalost i neku nezdravu sitost… No, po završetku rada, čak i u trenucima predaha koje sam sebi dopuštala, moje su ruke ponovo tražile kičice, kao da su se osećale beskorisnima..“

Milena Pavlović Barili

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *