fbpx
Šta kažu drugi o Antoni MP Barili
January 18, 2019
Sajam srednjih skola upis 2019
Antoni MP Barili na sajamu srednjih škola
April 4, 2019
Šta kažu drugi o Antoni MP Barili
January 18, 2019
Sajam srednjih skola upis 2019
Antoni MP Barili na sajamu srednjih škola
April 4, 2019
Prikaži sve

Izložba slika Milene Pavlović Barili

izlozba

izlozba

Učenici sva 4 razreda Gimnazije Barili su u petak, 18.01.2019 posetili izložbu Milene Pavlović Barili, jedne od naših najznačajnih slikarki koja je radila u periodu između dva svetska rata.
Izložba je održana u Domu Jevrema Grujića.
Dom Jevrema Grujića je spomenik kulture od visokog značaja, prva zgrada zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine i jedina članica Evropskog udruženja istorijskih kuća.
Na izložbi je predstavljeno preko 40 dela: Milenini autoportreti, portreti njenih roditelja i poznatih ličnosti, enigmatske i fantastične kompozicije i ilustracije za prestižne modne časopise, kao i modna kreacija Igora Todorovića inspirisana Milenom – intrigantnom slikarkom i pesnikinjom koja je obeležila ne samo srpsku, već i svetsku umetničku scenu.

Izložena dela su i kolekcija Fondacije Milenin dom – Galerije Milene Pavlović Barili i Galerije Matice srpske. Izložba je organizovana u sardanji sa Fondacijom Milenin dom – Galerijom Milene Pavlović Barili, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Rajfajzen banka, Telekom Srbija i Dunav osiguranje.

„Zahvaljujući portretima na kojima sam radila danima i danima, katkad i mesecima, da bih najzad uspela da podarim svetost tim očima, oblik tim telima, osećala sam malaksalost i neku nezdravu sitost… No, po završetku rada, čak i u trenucima predaha koje sam sebi dopuštala, moje su ruke ponovo tražile kičice, kao da su se osećale beskorisnima..“

Milena Pavlović Barili
Enrollment / Зачисление