fbpx
rec direkota
SAVRŠEN SPOJ
април 10, 2020
rec direkota
MOMAK ISPOD KAPULJAČE
април 15, 2020
rec direkota
SAVRŠEN SPOJ
април 10, 2020
rec direkota
MOMAK ISPOD KAPULJAČE
април 15, 2020
Prikaži sve

Mediji i kultura

izlozba-slika-MP-Barili

izlozba-slika-MP-Barili

IZBORNI PREDMET: MEDIJI I KULTURA

U okviru izbornog predmeta Jezik, mediji i kultura, učenici prvog i drugog razreda, uz podršku profesorki Dragane Grujičić, Marije Pantić, kao i direktorke Tatjane Ristić, osmislili su kako bi izgledala priprema izložbe slika Milene Pavlović Barili. U toku prvog polugodišta, učenici su prošli kroz sve važne faze, detaljne i kvalitetne pripreme jedne izložbe slika. Cilj ove aktivnosti bio je razvijanje organizacionih, komunikacionih i stvaralačkih kompetencija, kao i približavanje učenicima važnosti medija, u komunikaciji i prenošenju poruka između autora i javnosti, odnosno, njegovih dela i posetilaca izložbe. Učenici su osmislili katalog i dizajnirali plakate izložbe slika Milene Pavlović Barili.

Katalog

"Fantazija i misterija"

Izložba slika Milene Pavlović Barili

Milena Pavlović Barili predstavlja jednu od predvodnica jugoslovenskih ženskih slikara. Multitalentovana, pisala je poeziju i dizajnirala odeću i kostime pored komercijalne ilustracije i slikanja. Njena familija je dobro obrazovana, sa plemićkim korenima.

Njeno školovanje je bilo prožeto selidbama. Od prvog razreda osnovne, sa roditeljima putuje po zapadnoj Evropi i Srbiji, tražeći najbolje moguće školovanje. Sa 17 godina, u Beogadu sa predznanjem italijanskih, nemačkih i francuskih škola dobija mogućnost na položaj nastavnika. Ali, ona se priprema za umetničku akademiju i odlazi u Minhen. Napušta je iste godine, i odlazi sa majkom u Pariz. Oduševivši se, vezala se za Francusku ceo život.

Posle ovoga, ona je neko vreme po celoj Evropi putovala i otvarala izložbe. Predosetivši početak drugog svetskog rata, ona skuplja novac i kupuje kartu za Njujork.

Kao i razni drugi veliki južni sloveni, ona tamo svojim talentom dostiže Američki San. Radi portrete Njujorške elite i glumaca. Ilustruje za modne časopise i dizajnira kostime za balete.

Sa 38 godina, u istoj godini pada sa konja i dobija srčani udar. Sa krhkim duhom i telom, umire u svom stanu u Njujorku.

Danas njen pepeo počiva u nekatoličkom rimskom groblju, a njeno nasleđe u našim dušama.
Enrollment / Зачисление