fbpx
rec direkota
SAVRŠEN SPOJ
April 10, 2020
rec direkota
MOMAK ISPOD KAPULJAČE
April 15, 2020
Prikaži sve

Mediji i kultura

izlozba-slika-MP-Barili

izlozba-slika-MP-Barili

IZBORNI PREDMET: MEDIJI I KULTURA

U okviru izbornog predmeta Jezik, mediji i kultura, učenici prvog i drugog razreda, uz podršku profesorki Dragane Grujičić, Marije Pantić, kao i direktorke Tatjane Ristić, osmislili su kako bi izgledala priprema izložbe slika Milene Pavlović Barili. U toku prvog polugodišta, učenici su prošli kroz sve važne faze, detaljne i kvalitetne pripreme jedne izložbe slika. Cilj ove aktivnosti bio je razvijanje organizacionih, komunikacionih i stvaralačkih kompetencija, kao i približavanje učenicima važnosti medija, u komunikaciji i prenošenju poruka između autora i javnosti, odnosno, njegovih dela i posetilaca izložbe. Učenici su osmislili katalog i dizajnirali plakate izložbe slika Milene Pavlović Barili.

Katalog

"Fantazija i misterija"

Izložba slika Milene Pavlović Barili

Milena Pavlović Barili predstavlja jednu od predvodnica jugoslovenskih ženskih slikara. Multitalentovana, pisala je poeziju i dizajnirala odeću i kostime pored komercijalne ilustracije i slikanja. Njena familija je dobro obrazovana, sa plemićkim korenima.

Njeno školovanje je bilo prožeto selidbama. Od prvog razreda osnovne, sa roditeljima putuje po zapadnoj Evropi i Srbiji, tražeći najbolje moguće školovanje. Sa 17 godina, u Beogadu sa predznanjem italijanskih, nemačkih i francuskih škola dobija mogućnost na položaj nastavnika. Ali, ona se priprema za umetničku akademiju i odlazi u Minhen. Napušta je iste godine, i odlazi sa majkom u Pariz. Oduševivši se, vezala se za Francusku ceo život.

Posle ovoga, ona je neko vreme po celoj Evropi putovala i otvarala izložbe. Predosetivši početak drugog svetskog rata, ona skuplja novac i kupuje kartu za Njujork.

Kao i razni drugi veliki južni sloveni, ona tamo svojim talentom dostiže Američki San. Radi portrete Njujorške elite i glumaca. Ilustruje za modne časopise i dizajnira kostime za balete.

Sa 38 godina, u istoj godini pada sa konja i dobija srčani udar. Sa krhkim duhom i telom, umire u svom stanu u Njujorku.

Danas njen pepeo počiva u nekatoličkom rimskom groblju, a njeno nasleđe u našim dušama.
Enrollment / Зачисление